Technical Info

Benzinli Motor Yağları API Kalite Sınıflaması

Yağlar, American Petroleum Institute (API) tarafından, performanslarına göre 1960'larda sınıflandırılmıştır. Buna göre motor yağları; Benzinli motorlar için "S", dizel motorlar için "C" olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her grup kendi içinde, gelişen motor teknolojisine göre A, B, C gibi harflerle sınıflandırılmıştır.

API Sınıfı Tanımı
SA Katıksız mineral yağ. Katıklı yağ gerektirmeyen eski motorlar için önerilir.
SB Deterjan katık içermeyen, az miktarda oksidasyonu ve yatak orozyonunu önleyen katık içeren yağ.
Araç üreticisi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır.
SC 1964 - 1967 model taşıt araçlarının gereksinimleri için düzenlenmiş, aşınma, oksidasyon, pas ve korozyon önleyen, depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SD 1968 - 1970 model taşıt araçlarının gereksinimleri için düzenlenmiş, SC'den daha üstün aşınma, oksidasyon, pas, korozyon önleyen ve depozit kontrolü sağlayan motor yağı. SC seviyesinden daha dayanıklıdır.
SE 1971 - 1979 model taşıt araçlarının gereksinimleri için düzenlenmiştir. SD'den daha iyi aşınma, oksidasyon, pas, korozyon önleyen ve depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SF Amerikan otomobil imalatçıları 1980 yılı garanti testlerinden geçen, SE performansına ek olarak daha iyi aşınma ve oksidasyon önleyen, daha iyi depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SG Amerikan otomobil imalatçıları 1989 yılı garanti testlerinden geçen, SF performansına ek olarak daha iyi aşınma ve oksidasyon önleyen, daha iyi depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı. API'nın CC dizel motor yağı kategorisini de karşılar. SG kategorisindeki yağlar, API SE, SF, SF/CC. SE/CC kategori yağları tavsiye eden motorlarda da kullanılabilir.
SH Amerikan otomobil imalatçıları 1994 yılı garanti testlerinden geçen, SG performansına ek olarak testleri ve üretimi CMA (Chemical Manufacturers Association) ürün onay koduna uygun üretilen benzinli motor yağı.
SJ 1997 yılında çıkarılmış benzinli motor araçlarının gereksinimleri için düzenlenmiştir. SH performansına ek olarak daha az uçucu, katalistlerle daha fazla uyumlu, düşük sıcaklık özellikleri daha yüksek olan benzinli motor yağı.
SL 1 Temmuz 2001 tarihinde çıkarılmış, 2002'de üretilen motorların gereksinimleri için düzenlenmiş benzinli motor yağı kategorisi. Daha önce üretilmiş araçlarda da kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta daha iyi depozit kontrolü ve düşük yağ tüketimi sağlayan benzinli motor yağı.
SM Kasım 2004 tarihinde çıkarılmış benzinli motor yağı kategorisi. SL'ye göre daha iyi motor temizliği, düşük çalışma sıcaklığında yüksek performans, daha az aşınma sağlama, uzun yağ değişim aralığı ve antioksidan özelliği taşır.

Dizel Motor Yağları API Kalite Sınıflaması

API Sınıfı Tanımı
CA 1940 yılında yayınlanan, korozyon ve depozit oluşumunu önleyen, düşük kükürtlü yakıtla çalışan, hafif ve orta güçlü, doğal emişli dizel motor yağı.
CB Hafif ve orta şartlarda çalışan dizel motor gereksinimleri için 1949 yılında yayınlanan kategori. CA kategorisinden daha iyi aşınma ve depozit oluşumuna karşı koruma sağlar.
CD 1955 yılında yayınlanmış, aşınma ve depozit kontrolünün yüksek olduğu kategori. Kükürt oranı yüksek yakıtla çalışan, turbo ve süperşajlı, doğal emişIi dizel motorlar için geliştirilmiş yağ. Yüksek sıcaklıklarda depozit oluşumuna ve yatak korozyonuna karşı koruyucudur.
CC 1961 yılında yayınlanan orta ve ağır şartlarda çalışan turbo şarjlı ve süperşarjlı, doğal emişli dizel motorlu araçların gereksinimlerini karşılayan kategori. Aşınma, pas, korozyonu önler ve depozit kontrolü yapar. MIL-L-2104 B ve 46152 B testlerinden geçer.
CD-II İki zamanlı dizel motorların ihtiyaçlarına cevap veren, aynı zamanda API CD kategorisine de uygun dizel motor yağı. 1985 yılında revize edilmiştir.
CE 1983 yılında yayınlanan, ağır hizmet, turbo şarjlı ve süperşarjlı, düşük devir-ağır yük ve yüksek devir-ağır yük şartlarında çalışan dizel motorları için geliştirilmiş seviyedir. Yağ eksilmesine, depozit oluşumuna ve aşınmaya karşı CD seviyesinden daha etkili
koruma sağlar.
CF 1994 yılında yayınlanan, yüksek kükürtlü yakıt kullanılan indirekt enjeksiyonlu turboşajlı ve süperşarjlı dizeller için geliştirilmiştir. CD'ye göre daha yüksek piston depozit kontrolü ve yatak korozyonu önleme özelliği vardır.
CF-4 1990 yılında uygulamaya konulan, CE performansına ek olarak daha az depozit oluşumu ve yağ tüketimi sağlayan seviyedir. Ağır hizmet turbo şarjlı ve süperşarjIı düşük devir-ağır yük ve yüksek devir-ağır yük şartlarında çalışan dizel motor yağı.
CF-2 1994 yılında yayınlanan CF performans gereksinimlerine ek olarak iki zamanlı dizel motorlarda silindir ve segman aşınması ile depozit oluşumunu daha iyi önleyen motor yağı.
CG-4 1994 yılında yayınlanan Ağır Hizmet Motor Servis kategorisidir. CF-4'e göre daha yüksek piston depozit kontrolü, daha az karbon birikimi sağlar. Yüksek devirli, düşük kükürt oranına sahip yakıt kullanılan dört zamanlı, direkt enjeksiyonlu, turbo şarjlı, hem karayolunda hem arazide kullanılan ağır hizmet dizel motorların gereksinimlerini karşılayan kategori.
CH-4 1 Aralık 1998'de yayınlanan, egzoz emisyon standartlarını karşılayan, 4 zamanlı motorlarda kullanılan dizel motor yağı. Özellikle % O,5'e kadar kükürt içeren yakıtlarla çalışan yüksek devirli, dört zamanlı dizel motorlar için geliştirilmiştir. CD, CE, CF-4 ve CG-4 standartlarını da karşılar.
CI-4 2002 tarihinde açıklanan çok ağır hizmet dizel motor yağı. 2004 egzoz emisyon standartlarını karşılayan dört zamanlı yüksek devirli motorlarda kullanılan motor yağı. Yüksek ve düşük sıcaklıklarda kararlılığı, piston depozit kontrolü, kurum kontrolü, korozyon ve yağ sarfiyatında kontrol özelliği daha fazladır.
CJ-4 2007 API performans standartlarını karşılayan ağır hizmet dizel motorları için geliştirmiş üstün egzoz arındırma sıstemi sağlayan motor yağı. Yüksek sıcaklıkta gelişmiş antioksidan ve kurum kontrolü, düşük sıcaklıkta daha iyi pompalanabilirlik ve düşük yağ tüketimi özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda Amerikan EPA 2007 standardını da karşılar.

Benzinli Motor Yağları ACEA Kalite Sınıflaması

1996 yılında Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ACEA (Association des Constructaeurs Europeens d'Automobile) eski CCMC organizasyonuna ait sınıflamanın yerine yeni bir motor yağı kalite sınıflaması geliştirmiştir. Bu sınıflandırmaya göre; benzinli motor yağları A, hafif hizmet dizel motor yağları B, ağır hizmet dizel motor yağları E harfleri ile gösterilmiştir.

ACEA Sınıfı Tanımı
A1 Viskozitesini koruma özelliği ve oksidasyon kararlılığı CCMC G-4 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli benzinli motor yağı.
A2 Genelde CCMC G-4 performasında, oksidasyon kararlılığı için G-5'e eşdeğer konvansiyonel benzinli motor yağı.
A3 Viskozitesini koruma özelliği ve oksidasyon kararlılığı CCMC G-5 limitlerini aşan, uzun değişim süreli, düşük tüketimli, yüksek performanslı benzinli motor yağı.
A4 Direkt enjeksiyonlu motorlar için geliştirilmiş benzinli motor yağı.
A5 Yüksek performanslı benzinli motorlar için geliştirilmiş, düşük viskoziteli, sürtünmeyi minumuma indirme özelliği yüksek, uzun yağ değiştirme periyoduna sahip benzinli motor yağı.

Hafif Hizmet Dizel Motor Yağları ACEA Kalite Sınıflaması

ACEA Sınıfı Tanımı
B1 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli dizel motor yağı.
B2 Genelde CCMC PD-2 performansında, viskozitesini koruma özelliği geliştirilmiş, konvansiyonel dizel motor yağı.
B3 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yoğun kurum altında viskozite artışı kontrol edilen yüksek performanslı dizel motor yağı.
B4 B3-98 performansına ek olarak direkt enjeksiyonlu motor testlerinden geçen dizel motor yağı.
B5 Düşük viskozite sınıfında, sürtünmeyi minumuma indirme özelliği yüksek, uzun yağ değiştirme periyoduna sahip indirekt ve direkt enjeksiyonlu motorlarda yakıt ekonomisi sağlayan dizel motor yağı.

Benzinli ve Dizel Motor Yağları ACEA 2010'a Göre Kalite Sınıflaması

ACEA Sınıfı Tanımı
C1 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli dizel motor yağı.
C2 Genelde CCMC PD-2 performansında, viskozitesini koruma özelliği geliştirilmiş, konvansiyonel dizel motor yağı.
C3 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yoğun kurum altında viskozite artışı kontrol edilen yüksek performanslı dizel motor yağı.
C4 B3-98 performansına ek olarak direkt enjeksiyonlu motor testlerinden geçen dizel motor yağı.

Benzinli ve Dizel Motor Yağları ACEA 2010'a Göre Kalite Sınıflaması

ACEA Sınıfı Tanımı
A1/B1 Bu sınıf yüksek sıcaklık ve yüksek kesme viskozite oranı (HT/HS) xW-20 viskozite sınıfı için 2.6 mPa.s , diğer viskozite sınıfları için 2,9 -3,5 mPa.s arasında olan düşük sürtünmeli ve düşük viskoziteli yağ kullanan benzinli ve hafif dizel motorlu araçlarda (binek otomobil ve hafif Van) uzatılmış yağ değişim aralığı için uygundur.
A3/B3 Bu sınıfta tanımlanan yağ, yüksek performanslı benzinli ve hafif dizel araçlar (binek otomobil ve hafif Van) motor üreticileri tarafından uzatılmış yağ değişim aralığı verilen, yıl boyunca kullanılan düşük viskoziteli yağ kullanan ve motor üreticileri tarafından tanımlanan ağır kullanım şartları için uygundur.
A3/B4 Bu sınıfta tanımlanan yağ yüksek performanslı, benzinli ve direkt enjeksiyonlu dizel motorlu araçlar için uygundur. Ayrıca, A3/B3'te tariflenen kullanımlar için de uygundur.
A5/B5 Bu sınıf yüksek sıcaklık ve yüksek kesme viskozite oranı (HT/HS) 2.9-3 5 mPa.s arasında olan düşük sürtünmeli ve düşük viskoziteli yağ kullanan benzinli ve hafif dizel motorlu araçlarda (binek otomobil ve hafif Van) uzatılmış yağ değişim aralığı için uygundur.

Benzinli Motor Yağları ACEA Kalite Sınıflaması

1996 yılında Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ACEA (Association des Constructaeurs Europeens d'Automobile) eski CCMC organizasyonuna ait sınıflamanın yerine yeni bir motor yağı kalite sınıflaması geliştirmiştir. Bu sınıflandırmaya göre; benzinli motor yağları A, hafif hizmet dizel motor yağları B, ağır hizmet dizel motor yağları E harfleri ile gösterilmiştir.

ACEA Sınıfı Tanımı
A1 Viskozitesini koruma özelliği ve oksidasyon kararlılığı CCMC G-4 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli benzinli motor yağı.
A2 Genelde CCMC G-4 performasında, oksidasyon kararlılığı için G-5'e eşdeğer konvansiyonel benzinli motor yağı.
A3 Viskozitesini koruma özelliği ve oksidasyon kararlılığı CCMC G-5 limitlerini aşan, uzun değişim süreli, düşük tüketimli, yüksek performanslı benzinli motor yağı.
A4 Direkt enjeksiyonlu motorlar için geliştirilmiş benzinli motor yağı.
A5 Yüksek performanslı benzinli motorlar için geliştirilmiş, düşük viskoziteli, sürtünmeyi minumuma indirme özelliği yüksek, uzun yağ değiştirme periyoduna sahip benzinli motor yağı.

Hafif Hizmet Dizel Motor Yağları ACEA Kalite Sınıflaması

ACEA Sınıfı Tanımı
B1 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli dizel motor yağı.
B2 Genelde CCMC PD-2 performansında, viskozitesini koruma özelliği geliştirilmiş, konvansiyonel dizel motor yağı.
B3 Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yoğun kurum altında viskozite artışı kontrol edilen yüksek performanslı dizel motor yağı.
B4 B3-98 performansına ek olarak direkt enjeksiyonlu motor testlerinden geçen dizel motor yağı.
B5 Düşük viskozite sınıfında, sürtünmeyi minumuma indirme özelliği yüksek, uzun yağ değiştirme periyoduna sahip indirekt ve direkt enjeksiyonlu motorlarda yakıt ekonomisi sağlayan dizel motor yağı.
API Sınıfı Tanımı
GL-1 Hafif şartlarda çalışan spiral, konik, sonsuz dişli tipi diferansiyel ve düz şanzımanlar için katıksız madeni yağ.
GL-2 Normal şartlarda çalışan sonsuz dişli tipi diferansiyeller için özel katıklı yağ.
GL-3 ormal şartlarda çalışan spiral ve konik diferansiyeller ve düz şanzımanlar için özel katıklı yağ.
GL-4 Ağır şartlarda çalışan hipoid dişli tipi diferansiyeller için aşırı basınç ve diğer özel katkılar içeren, MIL-L-2105 şartnamesinden geçen yağ.
GL-5 Ağır şartlarda çalışan hipoid dişli tipi diferansiyeller için aşırı basınç ve darbeli yükleri karşılayan katkılar içeren, MIL-L-2105 şartnamesine uygun yağ.
MT-1 Ağır şartlarda çalışan dişli kutuları ve senkronize olmayan mekanik şanzımanlar için aşırı basınç katkıları içeren, köpük öneleme ve termal kararlılık ve elastomer uyum testlerinden geçen dişli yağı
SAE Viskozite Sınıfı °C Sıcaklıkta cP Olarak Max.
Viskozite
60.000 cP
Viskozite İçin
Pompalama
Sınır Sıcaklığı
°C Max.
100 °C'de cSt Olarak Viskozite
Kış Yaz cP °C Min. Max.
0 W - 6200 -35 -40 3,8 -
5 W - 6600 -30 -35 3,8 -
10 W - 7000 -25 -30 4,1 -
15 W - 7000 -20 -25 5,6 -
20 W - 9500 -15 -20 5,6 -
25 W - 13000 -10 -15 9,3 -
- 20 - - 5,6 9,3  
- 30 - - 9,3 12,5  
- 40 - - 12,5 16,3  
- 50 - - 16,3 21,9  
- 60 - - 21,9 26,1  
ISO Viskozite
Sınıfı
Kinematik
Viskozite 40
°C'de cSt
Kinematik Viskozite Limitleri 40
°C'de cSt (mm2/s)
ASTM Saybolt
Viskozite
Sayısı
Saybolt Viskozitesi 37,8 °C'de
SUS
Min. Max. Min. max.
2 2,2 1,98 2,42 32 34,0 35,5
3 3,2 2,88 3,52 36 36,5 38,2
5 4,6 4,14 5,06 40 39,9 42,7
7 6,8 6,12 7,48 50 45,7 50,3
10 10 9,00 11,0 60 55,5 62,8
15 15 13,5 16,5 75 72 83
22 22 19,8 24,2 105 96 115
32 32 28,8 35,2 150 135 164
46 46 41,4 50,6 215 191 234
68 68 64,2 74,8 315 280 345
100 100 90,0 110 465 410 500
150 150 135 165 700 615 750
220 220 198 242 1000 900 1110
320 320 288 352 1500 1310 1600
460 460 414 506 2150 1880 2300
680 680 612 748 3150 2800 3400
1000 1000 900 1100 4650 4100 5000
1500 1500 1350 1650 7000 6100 7500

ISO: "International Standardization Organization" isimli kuruluşun kısaltılmış yazılışıdır.
ISO VG 68 tanımında, VG: Viscosity Grade'i, 68 ise +/- %10 tolerans ile 40 °C'de centistoke (cSt) olarak viskoziteyi ifade eder.

Pas ve Oksidasyon Önleyici Dişli Yağları
AGMA No:
ISO Viskozite Sınıfı Aşırı Basınç (EP) Dişli Yağları
AGMA No:
1 46 -
2 68 2 EP
3 100 3 EP
4 150 4 EP
5 220 5 EP
6 320 6 EP
7 Compunded 460 7 EP
8 Compunded 680 8 EP
8 A Compounded 1000 8 A EP

AGMA: "American Gear Manufacturer's Association" isimli kuruluşun kısaltılmış yazılışıdır.

NLGI No: 25 °C'de İşlenmiş Penetrasyon (1/10 mm)
000 445-475
00 400-430
0 355-385
1 310-340
2 265-295
3 220-250
4 175-205
5 130-160
6 85-115

ÇEŞİTLİ SICAKLIKLARDA VİSKOZİTELER (yağların VI"si 95 kabul edilmiştir.)

Not:

  • Çeşitli sıcaklıklardaki viskoziteler yatay olarak okunur.
  • SAE Dişli ve Motor Yağları spesifikasyonları sadece 100 °C'de verilmiştir.
  • Multigrade yağ viskoziteleri diğer sıcaklıkların viskozitesini ifade etmez.
Saybolt Universal (Sn) 100 °F (37,8°C) Saybolt Universal (Sn) 122 °F (50°C) Saybolt Furol (Sn) 122 °F (50°C) Redwood No:1 (Sn) 100 °F (37,8°C) Redwood No:1 (Sn) 122 °F (50°C) Kinematik (Centistokes) 100 °F (37,8°C) Kinematik (Centistokes) 122 °F (50°C) Engler (Degrees) 68 °F (20°C) Engler (Degrees) 122 °F (50°C)
32 31,5 - 28,5 - 1,83 - 1,19 -
35 33,5 - 33,2 - 2,68 2,25 1,3 1,16
40 37 - 37,2 34,7 4,25 3,3 1,54 1,25
45 40,1 - 41,4 37,2 5,82 4,29 1,84 1,33
50 43,5 - 45,6 40,1 7,37 5,35 2,16 1,43
55 46,3 - 49,8 42,6 9,85 6,25 2,48 1,51
60 49,1 - 54 4,8 10,3 7,1 2,83 1,57
65 52 - 58,5 47,2 11,72 7,95 3,2 1,65
70 55 - 62,8 49,8 13,06 8,85 3,55 1,74
75 57,8 - 67 52,4 14,38 9,65 3,9 1,81
80 60,5 - 71,7 54,5 15,66 10,4 4,3 1,88
85 63 - 76 57 16,92 11,2 4,65 1,95
90 65,5 - 79,8 58,9 18,14 11,8 5,05 2,01
95 68 - 84,6 61,2 19,34 12,6 5,42 2,08
100 71 - 89 63,7 20,6 13,4 5,85 2,15
110 77 - 97 68,5 22,9 14,8 6,65 2,31
120 83 - 106 74 25,2 16,4 7,5 2,48
130 89 - 114 79 27,5 18 8,35 2,65
140 94 - 123 84 29,7 19,2 9,3 2,78
150 99 - 132 88 32 20,5 - 2,93
160 105 - 140 93 34,2 21,7 - 3,08
170 110 -15 148 97 36,3 23 - 3,23
180 115 - 158 102 38,6 24 - 3,36
190 120 -16 166 106 40,8 25,3 - 3,5
200 125 - 175 111 43 26,4 - 3,65
220 135 -17,4 193 119 47,4 28,6 - 3,9
240 145 - 209 127 51,7 30,8 - 4,2
260 155 -19,1 226 136 56 33,3 - 4,5
280 165 - 246 144 60,4 35,3 - 4,75
300 174 -20,8 263 153 64,7 37,5 - 5
325 186 - 283 163 70,1 39,9 - 5,3
350 198 -22,8 305 174 75,5 42,7 - 5,7
375 210 - 326 184 80,5 46,2 - 6
400 222 25,3 350 194 86,3 48 - 6,35
425 335 26,4 372 205 91,7 50,7 - 6,8
450 247 27,4 393 215 97,1 53 - 7,05
475 259 28,7 416 226 102,5 55,8 - 7,4
500 271 29,8 438 237 108 58,3 - 7,7
550 295 32,1 482 259 119 63,5 - 8,4
600 318 34,7 525 279 129,5 68,5 - 9
650 340 36,7 568 299 140,2 73,5 - 9,8
700 362 38,7 515 316 151 78 - 10,3
750 385 41 652 336 161,8 83 - 10,9
800 410 43,3 700 358 172,6 88,2 - 11,6
850 430 45,2 745 3786 183,4 92,5 - 12,2
900 450 47,1 790 392 194,2 96,5 - 12,8
950 475 49,8 830 416 205 102,5 - 13,6
1000 495 51,8 785 432 215,8 107 - 14,2
1200 580 60,5 1050 509 259 126 - 16,6
1400 665 68,9 1225 582 30,2 144 - 19
1600 745 6,3 1405 648 345 160 - 21,2
1800 830 85,2 1570 725 388 179 - 23,6
2000 905 93,1 1750 790 435 196 - 25,9
2500 1100 112,3 2180 965 540 237

Atık Yağlar

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturan atık motor yağlarının doğru koşullarda kayıt altına alınarak toplanmasını ve Avrupa Birliği ilkelerine uygun koşullarda bertaraf edilmesini amaçlamaktadır. Yönetmelik zararlı bir atık olan atık motor yağlarının geçmişte ülkemizde yaygın olarak yapıldığı gibi kontrolsüz ortamlarda ısınma amaçlı yakılmasını, akaryakıta karıştırılmasını veya lisanssız işletmelerce düşük kaliteli yağ üretiminde tekrar hammadde olarak kullanılmasını yasaklamaktadır. Ayrıca, atık motor yağlarının motor yağı üreticileri veya yetkilendirilmiş kuruluşlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından toplanması yasaklanmıştır. Daha detaylı bilgi için www.petder.org.tr adresine başvurabilirsiniz.

Yağların Depolanma Koşulları

Opet Fuchs Madeni Yağları yüksek kalitede üretilmekte, uluslararası standartlara göre kontrol edilmekte, modern donanımlar kullanılarak ambalajlanmakta ve sevk edilmektedir. Bu özellikleri sayesinde, uygun şekilde depolandığında uzun yıllar boyunca üstün performansını korur. Yağların depolanmasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir.

  • Ambalajlı ürünlerin kapalı alanlarda depolanması öncelikli tercih olmalıdır.
  • Depolama alanının sıcaklığı 45 °C'yi geçmemeli ve -20 °C'nin altına düşmemelidir. İdeal depolama sıcaklığı 0 °C - 25 °C arasıdır.
  • Depolama alanı kuru ve temiz olmalı, nemden ve tozdan korunmalıdır.
  • Varillerin, kapakları üste gelecek şekilde depolanmaması önerilir. Varillerin yatay olarak (varil kapakları ekseni, yere paralel olacak şekilde; saat 9:15 pozisyonunda) depolanması en idealidir.
  • Direkt güneş ışığı altında uzun süreli depolama yapılmamalıdır. Depolama alanının üzeri tente, sundurma, vb. ile kapatılmalıdır.
  • Gresler, direkt güneş ışığı altında kesinlikle depolanmamalıdır.
  • Fren hidrolik sıvıları, kolay nem kapabilen (higroskopik) sıvılardır. Bu sebeple, açık alanlarda ve nemli ortamlarda depolanmaması ve açılan ambalajların tek seferde kullanılması önerilir.
  • AdBlue® ürününün depolama sıcaklığıyla değişen bir raf ömrü vardır. 35 °C'nin üzerinde (amonyak gazı çıkışına neden olduğu için) ve -11 °C'nin altında (kristalleşme meydana geldiği için) kesinlikle depolanmamalıdır.

Search